Volgers

zondag 19 april 2020

Wat na de paasvakantie?
Beste ouders,

Voor onze  derde kleuters voorzien we niet echt ‘pre-teaching’. Wel blijven we het stramien van voor de paasvakantie(fb-pagina “vriendjes, ook in coronatijden! Leeuwen-en giraffenklas.” gecombineerd met onze klasblog verderzetten.
Is er bij de kleuters ook sprake van “aanbieden van nieuwe leerstof”?
We gaan dagelijks één of twee opdrachtjes voorzien zoals voorheen. Dit zal nu in een “thema” gegoten worden. Bv. “De tuin, groene vingers”.
Moeten jullie je zorgen maken over de ontwikkeling van je kleuter?
Nee, we willen vooral benadrukken dat jullie geen schrik hoeven te hebben dat jullie kleuter een achterstand zal oplopen nu hij/zij niet naar school kan. Maar je kan je kleuter wel stimuleren.
Er zijn genoeg dagdagelijkse dingen die jullie nu al thuis doen en waar jullie kleuters heel veel van leren. Kleuters leren dagdagelijks al spelend, spelen geeft hen de gelegenheid om vaardigheden te oefenen en nieuwe dingen uit te proberen.


- Nu er misschien wat meer tijd is in het gezin kunnen jullie ook wat meer samen spelen of eropuit trekken.


- kleuters leren ook heel veel door het imiteren van andere kinderen en volwassenen.

- Het incidenteel leren is voor hen heel belangrijk. Ze komen toevallig van alles te weten.

- Jullie kunnen natuurlijk wel inspelen op hun natuurlijke ontwikkelingsdrang door hen te laten experimenteren en ervaren. Laat ze buiten aan de slag gaan met materiaal, laat ze meehelpen in het huishouden, bespreek samen met hen wat je ziet tijdens een wandeling, doe eens een onderzoekje,… koppel ook vooral taal aan hun ervaringen. Heb aandacht voor het verwoorden van je kleuter en van wat je zelf doet.(bv. tijdens het koken). Laat je kleuter eens voorwerpen sorteren, een stappenplan volgen, meehelpen om de tafel te dekken, bewegingen nabootsen…

Mijn kind gaat volgend jaar naar het eerste leerjaar… Zal dit lukken?

In de derde kleuterklas gaat er veel aandacht naar het voorbereidend rekenen en lezen. We zetten daarbij in op klanken, letters en cijfers. Bij terugkeer naar school zal voldoende aandacht uitgaan naar wat al bereikt is bij je kleuter en waar er nog moet op worden ingezet.
We blijven verder werken aan ontluikende geletterdheid(nieuwe letter opa Brom) maar er kunnen nog andere opdrachtjes bijkomen bv. rijmen, woordstukjes, zinnen nazeggen, versjes…
Ook de wiskundige initiatie op dinsdag gaat ook door zoals voorheen (telkens met een andere wiskundige handeling bv. vermeerderen, verminderen, meten, wegen, 1-1 relatie…)
Er zullen ook vrijblijvend apps voorgesteld worden maar we zijn nog altijd fan van de frisse buitenlucht;-) een halfuurtje schermtijd per dag is het maximum voor 6-jarigen.
Er zal opnieuw aandacht besteed worden aan yoga, ademhalingsoefeningen, beeld- en muzische activiteiten.
Juf Janne zal eveneens weer leuke beweegopdrachtjes voorzien.


Het is een hele boterham, hopelijk zijn jullie wat wijzer…
We kijken er al naar uit om jullie terug”virtueel” te ontmoeten!
Hou jullie goed en gezond en tot maandag!


Groetjes juf Katrien, juf Vanessa en juf Petra.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.